LC Guide - Yeezy Boost 350

Legit checking på yeezys är idag inte alls lika lätt som det brukade vara. Till skillnad från förr så finns det idag kopior av yeezy skor som knappt har några fel alls.

Det finns väldigt många ’batches’ av fake yeezys. Fabrikerna som skapar dem uppdaterar sina kopior konstant, vilket i sin tur medför att det finns versioner som är allt från ren smörja till ’väldigt nära retail’. Det hade blivit väldigt tidskrävande att gå igenom alla dessa versioner och det känns därför logiskt att främst göra en analys på hur äkta yeezy skor ser ut, med bilder som man kan använda som referens.

Vi kommer börja med att ta en titt på Turtle Doves (Yeezy Boost 350 V1), för ärligt talat så finns det så många dåliga kopior av den här modellen som folk fortfarande köper – trots att det inte är en ansträngning att legit checka dem.

Detaljer som nämns i den här guiden kan appliceras till alla V1 yeezys

Skokartongen

En bild på ett par Yeezy Boost 350 Turtle Doves som står på en äkta skokartong

Till att börja med så ska skokartongen vara av papp och vara pappfärgad, allt annat är 100% fake. Att skokartongen ska ha en annan färg är idag ingen vanlig företeelse, men det kan vara fallet ifall man köpt riktigt low-tier kopior.

Streckkoden som ni ser till höger av kartongen skall existera, men den behöver nödvändigtvis inte vara placerad på det sättet som bilden visas.

Att det sitter en extra streckkod påklistrad är ofta ett bra tecken, då de appliceras av affärer för sin logistik - var dock varsam; high-tier fakes brukar inkludera den detaljen.

Låt oss ta en närmre titt på storleksetiketten:

En äkta etikett till yeezy sko kartong

Piktogrammet med den vita gubben som ni ser i det övre vänstra hörnet ska vara centrerad i den svarta fyrkanten. Utöver detta så ska alla ettor vara understrukna, precis som den röda pilen hänvisar till och etiketten i sig skall vara skuren så som på bilden.

Dessa är detaljer som ofta saknas på kartonger som är kopior.
Här har ser ni ett exempel på en falsk etikett:

En bild som visar hur en fake kartong etikett skall se ut för Yeezy Boost 350En annan felaktighet som replikerna ofta missar är att UPC/EAN – koden som finns under streckkoden alltid ska matcha med streckkoden som ni hittar på storlekslappen i skon.

Tyget

Dags att analysera det vackra ’primeknit’- tyget som klär yeezys, vilket är mer utmanande än vad man kan tro.

Vissa kopior som är av det billigaste laget, ger iväg sin falskhet från mils avstånd. Ibland har de ett otroligt billigt material, eller en colorway som straight-up inte existerar. För att bespara er eventuellt trauma så kommer inga exempel visas, men ni förstår poängen.

Låt oss istället observera den främre ovansidans mönster på ett par äkta Turtle Doves, ett mönster som även är kallat ’toebox pattern’.

Mönster på ovansidan

Bilden illustrerar hur mönstret skall se ut på ett par äkta turtle doves

Mönstret, eller snarare strecken på 350-modellen skall lätt följa silhuetten av yttersulan. Fake yeezys däremot, tenderar ofta att ha spikraka streck, eller streck som sick-sackar över skon.

Som illustrerat på den högra delen av bilden så skall den vänstra sidan av skon ha ett lätt vågformat mönster, med ett ’hål’ i mönstret som är placerat nära yttersulan.

På den högra sidan av skon är detta hål placerat lite längre fram, väldigt nära sömmen och JA sömmen skall vara lätt böjd. Ser du ett par V1:or med en mittensöm som är lika spikrak som farfar på julafton så är de antagligen fake.

Mönster på sidan
Mönstret som befinner sig på sidan av skon har en lätt böjning (på de flesta retail par) – som förtydligat i den nedre delen av bilden.

Observera att detta inte måste vara fallet; det händer nämligen att mindre storlekar saknar någon böjning. En nyckelregel är att större storlek medför djupare kurva.

Ett exempel på ett äkta par vars mönster knappt böjer sig:

exempel på riktiga 350 v1 utan böjning i mönstret

 

Form och struktur

Denna bilden visar hur formen skall se ut på riktiga yeezys

För att få lite kontrast valde jag att illustrera formen på yeezys med en Pirate Black istället för Turtle Dove (strukturen är givetvis likadan på alla V1:or).

  • Yeezys har generellt sätt en plös som är rätt hög och tydlig. På äkta par så pekar den i stort sätt rakt upp och täcker vristen när de sitter på fot.

När det kommer till yttersulan så ska den vara lätt bananformad, som visat med de röda strecken. Detta är en essentiell detalj som majoriteten av alla repliker missar.

Hälfliken som sitter baktill, ska vara tydligt uppåtriktad och vara placerad nära öppningen av skon.

Formen på yeezy skor, är enligt många den största give-away faktorn på kopior. Vanligtvis är dessa alldeles för låga, saknar höjd, kurvor och har en för lågt placerad hälflik som sticker rakt ut.

Yttersulan

Äkta boost - positionen på cirklarna och prickarna

Boostmaterial

Den ovanstående bilden visar hur äkta boost ser ut.

Som visat med hjälp av otroliga färdigheter i paint så sitter det sju stycken cirklar, där varje individuell cirkel består av sju utstickande prickar.

Sex utav dessa ringar skall vara placerade bredvid varandra, från mitten till bakdelen av boosten. Den sista cirkeln skall vara isolerad en lång bit framför. Bilden säger det mesta.

Adidas boostmaterial är utav hög kvalité och har en svampig textur. Fake yeezys har ofta en alldeles för hård boost, saknar cirklar, eller en boost där bubblorna är överdrivet tydliga.

Exempel på fake boost:

en bild som visar hur fake boost kan se ut
Det är svårt att detaljerat förklara hur bubblorna skall se ut, så det bästa är antagligen att iaktta den första bilden och använda den som referens.

Sidorna av sulan

fake vs real yttersula

På sidorna av sulorna sitter det ett helt gäng upphöjda linjer och väldigt ofta på kopior, så når dessa linjer inte hela vägen upp till kanten av sulan.

Det må vara ganska svårt att se först, men tar man en noggrann titt på den övre rektangeln och sedan på den nedre så kan det inte bli osett.

Adidas logga och 'YZY'

På varje sko sitter en lapp utav mocka, ofta refererat som ’suede patch’. De halvcirkel-formade lapparna skall på Turtle Doves ha en svart/mörkgrön/mörkblå färg.

Nyansen är svår att förklara då den varierar mycket beroende på ljussättning, men överlag har den en kombination av färgerna som nämndes.

mockalappen adidas logga äkta

Den vänstra skon har en värmetryckt adidas logga, medan den högra är tryckt med texten ’YZY’.

mockalappen på äkta turtle doves YZY


Texturen på mockan skall vara lite lurvig och sömmen på utkanten av lappen skall vara tydlig, samt välgjord.

Innersulan

äkta gentemot fake innersula

Slutligen så tar vi en titt på hur innersulan ser ut, underifrån.

Som man väldigt tydligt ser så är alla konturer på den oäkta sulan rundade och mycket mer utåtbuktande. Man kan särskilt lätt se detta genom att inspektera adidas loggan på innersulorna.


Tack för att ni läste!

Detta var alltså en guide på majoriteten av allt man borde ta hänsyn till när man ska legit checka Yeezy Boost 350.

Fler detaljer att ta hänsyn till finns, men de börjar allt mer sakna relevans på grund av replikernas konstant ökande kvalité.

Hoppas att ni lärde er något ni inte redan visste. Stay woke!

Ifall ni vill läsa fler inlägg så finns dem här. Nya färgvägar för V2 släpps snart - hyped?